VAGHEGGI PHYTOSOMETCI A TERMÉSZETES LUXUS

Széles körű kozmetikai kezelések különböző esztétikai problémákra!A Vagheggi arckezelések között a hagyományos kezeléstől a luxus ápolásig minden megtalálható a bőr típusának, korának, érzékenységének megfelelően.

Míg eddig az orvos szakma tagadta, hogy egyes ételek elfogyasztása fokozná az akne kialakulását és súlyosbodását, addig az utóbbi évek kutatási eredményei közvetlen összefüggést találtak az akne és a helytelen étkezési szokások között.Akne kialakulását provokáló étrend 1.kép

Akne problémaköre



Az akne az egyik leggyakoribb bőrprobléma nem csak a tinédzserek körében, mert a lakosság 60-70%-át érinti. Az aknés tünetek tartós fennállása a páciensek 20%-ában maradandó fizikai hegeket és pszichológiai gondokat is okoznak.
A genetikai vizsgálatok bebizonyították, ki, hogy az aknéra való hajlam öröklődhet, de az ikreken folytatott tanulmányok szerint csak annál a testvérnél alakul ki ez a bőrprobléma, akinek a környezeti tényezői, például a helytelen táplálkozása provokálja aknés hajlamát.
Az akne kialakulásában több tényező is szerepet játszik: fokozott szőrtüsző aktivitás és faggyútermelés, hormonális szabályozás, gyulladásmediátorok-citokinek, neuropeptidek, a Propionbaktériumok felszaporodása, aktiválódásuk és a táplálkozás.
Míg az utóbbi 30 évben általánosan elfogadott volt a bőrgyógyászok körében, hogy a különböző ételek, táplálék nem aktiválja az aknés hajlamot, addig az utóbbi néhány év vizsgálati eredményei ezt a tényt megcáfolják.

Az akne nem csak esztétikai, hanem pszichés problémákat okoz (alacsony önértékelés, kényszerbetegség, stb.)
Az akne nem csak esztétikai, hanem pszichés problémákat okoz (alacsony önértékelés, kényszerbetegség, stb.)

Akne és a táplálkozás összefüggései



Cordain és kollégái a Pápua új-guineai-i Kitava sziget lakóit hasonlították össze az Paraguay-i aché társadalom tagjaival. Se a kitavaiak között (1200 fő), se az achék között (115 fő) nem találtak aknés eseteket. A kutatók szerint nem csak a genetikai hajlamuk, hanem a táplálkozásuk is nagy szerepet játszott az eredményben. Hisz a két populáció étrendje jelentősen eltért a nyugati emberekétől, amely főleg nyers növényekből vagy alig feldolgozott állati húsból állt, és gyakorlatilag mentes volt a magas glükémiás indexű táplálékoktól. A kitavaiaknál nem találtak se túlsúlyos, se magas vérnyomású embert.

„glikémiás index" (GI) egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva. A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket is eredményeznek.

Adebamowo és kollégái 2006-os tanulmányukban 6094, 9-15 éves lány bevonásával a vizsgálatba, kimutatták, hogy a fokozott tejfogyasztás gyakoribb akne előforduláshoz vezet. Az eredményeknek nem volt köze a tej zsírtartalmához, vagy a laktóz érzékenységhez. Inkább a tejben androgének, szteroid hormonok és egyéb, az inzulinnal összeköthető anyagok okozták az akne kialakulását. Ugyanezen eredményre jutottak a fiúcsoport vizsgálata során is. 

2007-ben Smith és kollégái összehasonlították egy alacsony és egy magas glükémiás étrend hatását az acne vulgaris tekintetében. Az alacsony GI ételeket fogyasztó csoportnál nem csak az aknés tünetek csökkentek a kontrollcsoporthoz képest, hanem csökkent a testsúlyuk, a szabad androgén indexük is, és nőtt az inzulinszerű növekedési faktort kötő fehérje-1. A kutatás tehát bebizonyította, hogy az étrend szerepet játszik az akne kialakulásában. 
Magas glikémiás indexű táplálékaink - un. junk food
Magas glikémiás indexű táplálékaink - un. junk food

Inzulinreisztencia, IGF-1



Az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1), a magas glükémiás indexű táplálék és a tejfogyasztás, az aknéval való kapcsolatának bizonyítékait Melnik és Schmitz összegezték. „Egyre több bizonyíték van arra, hogy az inzulinrezisztencia és az IGF-1 szerepet játszik az akne kialakulásában. Az IGF-1 a hormonális mediátor, ami az androgén szintézist szabályozza, így erősíti a bőr androgén aktivitását és serkenti a faggyúmirigyek növekedését."

Tehát a konklúzió nyilvánvaló

Az akne gyógyszeres terápiája mellett (vagy előtt) nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a helyes étrend kialakítására. 


Tudatosan kerülni kellene a magas glükóz tartalmú ételeket és a tejtermékeket, hogy csökkentsük az akne kialakulásának esélyét és elkerüljük a tünetek krónikussá válásával járó hegeket és a súlyos lelki problémákat.



Egy alacsony glikémiás indexű, helyes táplálkozás összetétele, arányai
Egy alacsony glikémiás indexű, helyes táplálkozás összetétele, arányai

Élelmiszerek glikémiás indexe: 


90-120 %: burgonyapüré, gabona-, kukorica-, rizspehely, bagett, kelt tészták, méz, szőlőcukor, malátacukor, cukros üdítőitalok, alkohol, édes csokoládék, sütemények
70-90 %: fehér kenyér, tejberizs, kétszersült, kalácsok, croissant, pizza, sült krumpli

50-70 %:
 kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, natúr édesítetlen müzli, barnarizs, basmati rizs, kukorica, zöldborsó, közepesen érett banán, cukrozatlan gyümölcslé, aszalt gyümölcs, füge, mangó, kuszkusz, kakaó, 
30- 50 %: tej, natúr joghurt, kefir, bab, lencse, fekete retek, káposzta, paprika, paradicsom, sovány fehér húsok, halak, a legtöbb hazai gyümölcs, fruktóz, dió, mogyoró, mandula, durumbúzából készült tészta ételek 

Az alacsony glikémiás indexű tápanyagok (GI: 30-35% között) nem emelik magasra a vércukorszintet. Ez általában azt jelenti, hogy az étel lassan szívódik fel, a szervezetnek van ideje a cukor feldolgozására. DE! A tej/kefír/joghurt és a narancs/grapefruit nagyon gyorsan szívódik fel és gyors inzulinválaszt ad, ezért hiába van alacsony GI-értékük, mégsem alkalmasak fogyókúrázóknak (jojó-effektust okoznak!). Az inzulinválasz és a GI hányadosa pontosabb mérőszám, de sajnos ilyen táblázat még nem létezik.

Glikémiás Indexet befolyásoló tényezők:



1. Szénhidráttípus. Általánosságban elmondható, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növő zöldségeknek (továbbá a reteknek és hagymának) és hüvelyeseknek kicsi a GI-értékük.
A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek nagy a GI-értékük. 
2. Rosttartalom. A rosttartalom is csökkenti a Glikémiás Indexet. Minél rostdúsabb egy étel, annál alacsonyabb a GI-je. 
3. A fehérjében gazdag ételek (sajt, hús, hal, tojás) csökkentik a velük fogyasztott szénhidrátok Glikémiás Indexét.
4. Az ételek savassága, savanyúsága csökkenti az együttfogyasztott szénhidrátok GI-jét. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott ecetes lé ugyanilyen hatású.
5. A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete - minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) -, annál nagyobb a GI értéke.
6. A főzési idő. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. 

Forrás: www.wikipedia.com, www.drportal.hu, http://www.drkomzsuzsanna.hu/E_Cukorbetegseg.html; http://www.medscape.com/viewarticle/579326_2 






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 40
Heti: 63
Havi: 339
Össz.: 112 769

Látogatottság növelés
Oldal: Tanácsok, információk
VAGHEGGI PHYTOSOMETCI A TERMÉSZETES LUXUS - © 2008 - 2024 - rita-vagheggi.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »